Obwarzanki krakowskie – to się je w Małopolsce

Potrzebujesz obwarzanków krakowskich? Kliknij tutaj.

Mają niepowtarzalny smak, prezentują się bardzo interesująco, natomiast znaleźć je możemy tylko w jednym miejscu na świecie. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem historycznej stolicy Polski i dumą krakowskich cukierników. Z jakiego względu cieszą się tak ogromnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przybywający do stolicy Małopolski najpierw chcą spróbować właśnie tego specjału?

Kiedy pojawiły się obwarzanki krakowskie?

Tradycja wyrabiania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego stulecia. W kronikach pierwszy raz pojawiły się sto lat później, kiedy zauważono, że przepadała za nimi królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Najpierw jedzono je jedynie w czasie Wielkiego Postu, jednak potem na stołach obecne były też w pozostałych miesiącach. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mogli wytwarzać je wyłącznie rzemieślnicy z Krakowa. Podobną ustawę uchwaliła pięć stuleci później UE, wpisując je do spisu produktów tradycyjnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki posiadają kształt pierścienia z wyraźną spiralną fakturą oraz średnicę w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od wieków wytwarzane są w myśl identycznej receptury. Ich określenie i niepowtarzalny aromat okazują się skutkiem gotowania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład sezamem tudzież serem – i wkłada do pieca.

Dane:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]