Kapusta kiszona – źródło wielu witamin i minerałów

Potrzebujesz kapusty kiszonej? Skieruj się tu.

Jedyny w swoim rodzaju smak kwaszonej kapusty jest bez wątpienia cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na stole. I popieramy to, gdyż kapusta kiszona to niesłychanie zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – czemu powinno się spożywać?

Kapusta kiszona, albo kwaszona, gdyż tych nazw używa się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych powstałych na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na dłuższe magazynowanie pożywienia. Drobniutko poszatkowane liście białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez długi czas w rezultacie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych czy witamin, których zdobycie zimą było o wiele trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A warto zaznaczyć, iż kapusta kwaszona posiada dużo substancji, które są istotne dla prawidłowego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne, witaminy A, jak również witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się też inne konieczne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (np. B3, B6, B12). Oprócz tego, kiszona kapusta to źródło m.in. żelaza, magnezu oraz probiotyków. Zarazem to pożywienie niskokaloryczne, wobec tego rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie powstałyby bez kiszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako kluczowy ich składnik. Niegotowaną zazwyczaj je się ją jako surówkę z tartą marchwią i cebulką, która pasuje do potraw z ryb czy kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To również artykuł, który cudownie harmonizuje z pieczarkami oraz mięsem, więc wykorzystuje się ją w nadzieniu do łazanek, pierogów i pasztecików. Oczywiście, bez kiszonej kapusty nie powstałyby najsmaczniejsze polskie dania jak góralska kwaśnica, kapuśniak albo bigos.

Właściwie każda rodzina ma własny sposób na kiszoną kapustę, jednakże obecnie okazjonalnie zakwasza się ją w domu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania żywności na okres zimy. Kapustę kiszoną w małych i dużych pojemniczkach bez trudu znaleźć można w każdym sklepie, a także można zamówić ją online. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie również kapustę kwaszoną z certyfikatem eko.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]