Sól to związek chemiczny konieczny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie cechy ma sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je podczas gotowania?
Sól himalajska – jakich pierwiastków dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który wspaniale wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie porcje (nie więcej niż 6 gramów dziennie) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, tj. w pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie poprawnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę cennych minerałów i pierwiastków, m.in. cynk, potas czy żelazo, a przy tym nie posiada chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska świetnie podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, wapnia i magnezu
Sól kłodawska z kolei to składnik o wysokim stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest kapitalnym dodatkiem do naszych przetworów. Jest niezastąpionym źródłem cynku, wapnia czy magnezu, a więc składników potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, dzięki czemu nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]