Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie wracają do naszego menu. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają także inne, przedtem mniej lubiane owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak kefir, kombucza albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne zainteresowania – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała substancje potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.
Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający masę związków mających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, ogórków bądź inny kiszonek to też kopalnia witamin. Warte uwagi jest w szczególności wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tego napoju dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Czemu trzeba pić sok z kiszonej kapusty?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego dobroczynnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę układu pokarmowego. Co więcej liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Działają one także osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]